Autor: Kaspar Allik • 12. juuni 2019

Eesti Pank: ees ootab kümnendi suurim palgakasv

Eesti Pank prognoosib 2021. aastaks 1584 euro suurust keskmist brutopalka.
Foto: PantherMedia/Scanpix
Töökäte puudus tõstab tänavust brutopalka 8,1 protsenti, 1415 euroni, selgub Eesti Panga värskest majandusprognoosist.

Järgmistel aastatel palgakasv aga aeglustub ning läheneb majanduskasvule. Palgasurvet kahandavad ettevõtete vähenenud hõiveootused ning samuti vahetavad inimesed töökohti vähem aktiivselt kui veel aasta tagasi.

Tänavune majanduskasv jääb keskpanga prognoosi järgi 3,3 protsendi juurde, langedes alla mulluse 3,9 protsendi pealt. Inimesi lisandub tööturule vähem ning tootlikkuse kasv jääb aeglasemaks. Kuigi Eesti majandustsükli haripunkt on möödas, on Eesti Panga hinnangul oodata majanduse hea seisu jätkumist. Tööpuudus püsib erakordselt väike ning hõivatute osakaal elanike hulgas on kõigi aegade suurim.

Välistööjõud tõi kuni kolmandiku mullusest majanduskasvust

Majanduse edasine kasv püsib pikaajalisest keskmisest kõrgemal ning Eesti Panga hinnangul on kasvu võimendanud siinne välistööjõud. Mullusest 3,9protsendisest majanduskasvust tõi kuni kolmandiku (ehk 1,3 protsenti) välistööjõud, toob Eesti Pank prognoosis välja.

Töötuse määr alaneb prognoosi järgi mulluse 5,4 protsendi pealt 4,6 protsendile ning kerkib seejärel kõrgemale.

Koos majanduse jahtumisega alaneb ka keskpanga inflatsiooniootus. Kui mullune inflatsioon oli 3,5 protsenti, on prognoos selleks aastaks 2,5 protsenti. Suure osa alanemisest toob energiahindade langemine. Seda aga eeldusel, et nafta ootamatult ei kalline. Alkoholiaktsiisi langetamine 1. juulist vähendaks inflatsiooni sel ja järgmisel aastal lisaks 0,2 protsendi võrra.

Valitsusele heidab Eesti Pank ette hoolimatut kulutuste taset. Keskpanga hinnangul võiks riigieelarve olla praegu, mil majandus kasvab pikaajalisest keskmisest kiiremini, ülejäägis ja aidata puhvreid koguda. See aitaks vältida järsemaid majanduslanguseid ning tulemuseks oleks stabiilsem majandusareng.

Prognoosi järgi jääb edasine majanduskasv aastatel 2020 ning 2021 vastavalt 2,1 ning 2 protsendi juurde.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077